Tudatos élőlények a

NÖVÉNYEK?

Tudatos élőlények a növények?

  • 2023.04.06.

Tudatos élőlények a növények?

950 540 Növényzene

Azt már tudjuk, hogy a növények biztonsági okokból nem rendelkeznek különálló szervekkel, ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy nem rendelkeznek minden emberi érzékkel. A növények látnak, hallanak, tapinthatnak és szagolnak, ráadásul van néhány speciálisabb, kizárólagos érzékszervük, amelyekkel mi emberek nem rendelkezünk. Mára azt is tudjuk, hogy nagyon szoros és intenzív társasági életet élnek. De vajon intelligensek a növények? Rendelkeznek-e problémamegoldó képességekkel, valóban kommunikálnak és ismerik a környezetüket?

2015-ben, a TEDx egyik előadásában Stefano Mancuso egy új paradigmát mutatott be, amelyen keresztül megérthetjük a növények világát. Arról beszélt, ahogyan a növények információkat dolgoznak fel, emlékeznek és jeleznek egymásnak, alszanak, ami mind azt mutatja, hogy a növények nagyon is intelligensek és tudatosak.

Stefano Mancuso a Firenzei Egyetem professzora, az olaszországi Nemzetközi Növényi Neurobiológiai Laboratórium (LINV) igazgatója, valamint a Nemzetközi Növényjelzési és Viselkedési Társaság alapítója. Számos könyv és több mint 250 tudományos cikk szerzője. A “La Repubblica” olasz napilap felvette azon 20 ember közé, akik megváltoztatják az életünket.


Ízelítő gondolat a videóból

A földi biomassza 99,7 %-át a növények alkotják.

Gyakorlatilag a növények bolygóján élünk, érdemes tehát figyelmet szenteljünk nekik.

A videó angol és olasz felirattal rendelkezik.