Mit tudunk a növényekről? (növényzene – növénykommunikáció)

  • 2023.07.07.
1000 750 Növényzene

Egy egészen rendhagyó és különleges programra várunk benneteket!

Dr. Parádi István, az ELTE Növényélettani és Molekuláris Növénybiológiai tanszék adjunktusának és Koritár Henriett Mia, a magyarországi Növényzene projekt életre hívójának előadása

„Mi, akik a Dunakanyarban lakunk, szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hisz egy növényekkel dús környezetben élünk. Szeretjük őket, vigyázunk rájuk és gondoskodunk róluk, használjuk őket a mindennapjainkban, de vajon tényleg ismerjük őket?

Tisztában vagyunk-e azzal, hogy a növények érzékelnek minket és sok más, a környezetben történő változást? Tudjuk-e, hogy nálunk lényegesen több típusú információt képesek értelmezni és van bármi fogalmunk arról, hogyan képesek erre? Tudjuk-e hogyan, milyen formában és miről kommunikálnak? Hallottunk-e már arról, hogy intenzív társasági életet élnek és, hogy a növények világában is igaz az, ami az emberek világában, vagyis, hogy az egyes korosztályok könnyebben kommunikálnak egymás között, így például a fiatal a fiatallal és az idősebb az idősebbel? Tisztában vagyunk-e azzal, hogy annak ellenére, hogy helyhez kötött életmódot folytatnak, mégsem egyszerű vegetatív lények, hanem például a múltbéli hatások alapján szabályozzák az egyes helyzetekre adott válaszreakcióikat?

Egyáltalán tudunk bármit arról, hogy mit tud a mai tudomány a növényi intelligenciáról és a növényi kommunikációról? Tudunk bármit arról, hogy mikor kezdődtek és hogyan fejlődtek az ezeket a témákat érintő tudományterületek?

A program első felében ilyen és ehhez hasonló izgalmas kérdésekre kaphatunk választ Dr. Parádi István, az ELTE Növényélettani és Molekuláris Növénybiológiai tanszék adjunktusának az előadásából, majd ezután interaktív beszélgetést folytathatunk vele a minket érdeklő további kérdésekről.
A beszélgetés moderátora Koritár Henriett Mia, a magyarországi Növényzene projekt életre hívója.

A program zenei aláfestését a Zsengélő növényei szolgáltatják, akiket a Music of the plants készülékeivel szólaltatunk meg.”

Időpont: 2023.07.28. péntek, 17:00

Helyszín: Zsengélő Café (Verőce)