Hogyan tanítsd

a növényedet?

Hogyan tanítsd a növényedet?

  • 2023.03.20.

Hogyan tanítsd a növényedet?

1024 768 Növényzene

Miután beszereztél egy készüléket, az első és legfontosabb, amit tudnod kell, hogy a növényekre, a kisállatokhoz hasonlóan, nem ildomos dolog azonnal rárontani. Először nyugodt környezetet kell teremteni, lassan közelíteni meg a növényt és óvatosan helyezni rá az érzékelőket, mert még ha ismer is téged, (valószínűleg) akkor sem csatlakoztattál rá soha korábban hasonló érzékelőket, ő pedig hozzád hasonlóan, még soha nem hallotta a saját hangját. A tapasztalataim szerint a legtöbb növény néhány másodperc után megszólal, majd lehet, hogy el is némul néhány pillanatra. Aki látott már egészen kicsi kölyökkutyát, amikor az elkezd a saját hangjával ismerkedni, azt tudja, hogy miről beszélek, mint az is, aki szokatott már nyakörvhöz kölyköt. Sok szempontból meglepően hasonlóan viselkednek a növények is.

Vannak olyan növények, amelyek egyből elkezdenek trillázni és vannak például olyanok, amelyek énekelgetnek is, meg nem, viszont, amikor megérinted őket, akkor arra szinte azonnal hanggal reagálnak.

Ha egy növény nem akar megszólalni, akkor valószínűleg valamilyen sokk hatás alatt áll. Ezek olyan környezeti tényezők lehetnek, mint például az alacsony hőmérséklet, vízhiány, rossz minőségű talaj, esetleg valami egyéb, számára kellemetlen dolog, vagy személy jelenléte.

Miután a növények szeretik a vizet, nagyon kedves gesztus tud lenni részedről a növény irányába, ha a készülék érzékelőinek csatlakoztatása előtt benedvesíted a gyökérét és a leveleit.

Ezek után csatlakoztathatod az (előzőleg feltöltött) készüléket és kezdődhet a koncert!

Ha már kijátszottad magad azzal, hogy a környezetedben lévő összes növény meghallgatod (kora reggel, este és hűvös időben kevésbé muzikálisak), akkor válassz ki egy szobanövényt, amire amikor csak lehet, rácsatlakoztatod a készüléket. Bármilyen növénnyel próbálkozhatsz, de előnyösebb, ha eleve egy olyan növényt választasz, amelyik előszeretettel énekel. Hallgasd, amikor csak lehet, hogy ő is hallhassa és megszokhassa a saját hangját. A növény rövid időn belül rájön, hogy a készülék által kibocsátott hang a saját működésének a következménye és megtanulja azt használni a környezettel való kommunikáció érdekében. Amikor például zenészekkel lépnek kapcsolatba, előszeretettel ismétlik ugyanazokat a skálákat, dallamokat és hangokat, amelyeket a zenészek játszanak.

Amikor tehát a növényed már felismerte, hogy mi történik, akkor elkezdhetsz szorosabban barátkozni vele, figyelni a hangját, amikor beszélsz hozzá, simogatod, arra koncentrálsz, hogy szereted stb. Annak, hogy miről és hogyan kommunikálsz a növényeddel, csak a képzeleted szabhat határt. Ez viszont egy komoly korlát tud lenni, ezért mielőtt belevágsz ebbe a korábban ismeretlen és elképzelhetetlen kalandba, nagyon fontos rendezni magadban, hogy a világ véletlenül sem úgy működik, ahogyan azt valaha tanították.